Svensk vodka under attack!

Svensk vodka ska tillverkas på svenskodlat vete, råg, potatis, korn eller råg, destillerat i Sverige (till minst 96%) och slutligen utspädd med svenskt vatten (till mellan 40% och 60%). Detta har vi ett domslut i Förvaltningsrätten att luta oss tillbaka på. Men… denna dom blev överklagad av Lantmännen Reppe och Altia Sweden till Kammarrätten, som gick på de överklagandes linje.

Den nya domen (egentligen två stycken) är upprörande och säger att det är tillåtet att späda vodkan var som helst i världen och även fortsatt kalla den för Svensk Vodka. Du kan läsa domen genom att klicka på denna länk (Lantmännen) och denna länk (Altia).

Bakgrunder för överklagandet

Bakgrunden är att Lantmännen Reppe exporterar 96-procentig sprit till USA för utblandning till Svedka Vodka. De vill de fortsättningsvis göra och då kalla produkten för Svensk Vodka.

Altia Sweden i sin tur vill gå ännu längre. Finnarna äger ju numera flera svenska varumärkesklenoder inom akvavit/kryddat brännvin, där O.P Andersson är den klarast lysande stjärnan. Finnarna vill att svensk akvavit numera ska kunna blandas var som helst i världen, med vilken sprit som helst, så länge som en lagom stor del av kryddspriten har tillverkats i Sverige. Är inte detta absurt?

Ska Altia och Lantmännen Reppe krossa svensk vodka?
Ska Altia och Lantmännen Reppe krossa svensk vodka?

Dubbelmoral från Altia

I sammanhanget bör också nämnas att finska Altia har fått igenom att finsk vodka måste spädas med finskt vatten. Hur kan detta gå ihop med argumentationen att svensk vodka och akvavit ska kunna spädas varsomhelst i världen? Inte alls!

Att få folk att bojkotta Altias produkter lär vara svårt, om inte omöjligt. Att däremot importera finsk råsprit till Sverige, buteljera det med svenskt vatten, döpa det till något finskklingande, märka upp det som finsk vodka och sälja det på finlandsbåtarna borde vara enkelt. Pluspoäng om produkten i sig inte är jättebra och ännu mer pluspoäng om man säljer det så billigt så man går i förlust på affären. Guldstjärna om man på flaskan har en förklaring om själva bråket. Allt för att konkurera ut Altias produkter på denna marknad, och för att göra ett rejält statement. Enough is enough!

Varför är detta viktigt?

Henric Molin /Spirit of Hven (vinnare av Guldnubben 2020) har överklagat Altias dom till Högsta Förvaltningsdomstolen. Även Edward Liepe (Saturnus), Mathias Tönnesson (Purity Vodka) och Branschorganisationen Sveriges Producenter av Alkoholdrycker (SPAA) överklagar domarna. Varför är detta med vattnet viktigt då? Jo, det handlar dels om kvalitetsskillnader, vilket detta dokument (Mineraler i spritdryckers vatten) visar, men även om arbetstillfällen och miljö, vilket Henric beskriver bra i en artikel i Sydsvenskan (se pdf här).

Henric Molin skriver också i ett Facebookinlägg:

Idag är mig veterligen varje flaska Absolut du ser i hela världen producerad av svenskt spannmål, destillerad i Sverige, utspädd med svenskt vatten och buteljerad i Sverige. Dessutom är flaskan tillverkad i Sverige av återvunnet glas. Det är något att vara stolt över.

Om vårt kära Absolut Vodka som är Sveriges enskilt största livsmedelsexportvara inte får försvar för varumärket Svensk Vodka kan andra varumärken som tillverkas billigare i andra länder, och ändå kallar sig Svensk Vodka, konkurrera ut dem på en internationell marknad.

Konsekvensen riskerar bli att Absolut Vodka tvingas att flytta buteljering till utlandet för att kunna konkurrera. Något som i sig påverkar hundratals arbeten direkt och tiotusentals arbeten i sidoeffekter. Om buteljeringen flyttar utomlands så riskerar glasproduktionen att bli olönsam och Sveriges sista riktiga glasbruk hotas. Om glasproduktionen hotas i Sverige vad händer då med glasåtervinningen som är den del som finansierar stora delar av insamlingsstationerna.

Då har vi ändå inte nämnt vilken kunskapsförlust vi riskerar att drabbas av. Absolut Vodka och forna Vin & Sprit har lyckats utbilda och fostra mängder av duktiga, innovativa och drivna företagare som skapat andra välmående företag. Dessa i sin tur har skapat utveckling, arbetstillfällen och respekt.

Låt inte Altia och Lantmännen Reppe krossa svensk vodka!