Får man ge bort alkohol i present?

Alkohol vin present

Vi har fått frågan ”får man ge bort alkohol i present” några gånger genom åren. Det kanske är dags att försöka reda ut saken en gång för alla? Artikeln är alltså skriven ur en privatpersons perspektiv – helt andra lagar gäller om det är ett företag (restaurang, cateringföretag etc) som frågar. Häng med!

Langning

Med lagning menas att någon illegalt förser personer med alkohol eller andra droger. Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas, köpa ut eller ges bort till ungdomar under 18 år, och på restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Alltså, oavsett om du får betalt eller ej så är det helt förbjudet att ge bort alkohol till någon som inte har åldern inne.

Sälja alkohol

Grundregeln är att inga privatpersoner får sälja alkohol i Sverige. Det finns dock ett undantag, och det är om alla tre nedanstående punkter är uppfyllda:

  1. Försäljningen sker utan vinstintresse (eller annan kostnad för köparna)
  2. Det avser ett enstaka tillfälle till i förväg en bestämd grupp köpare
  3. Det äger rum i en lokal där man inte bedriver annan yrkesmässig försäljning av alkohol eller lättdrycker

Ovanstående innebär alltså att det är okej att sälja alkohol i på hemmafesten till mer eller mindre självkostnadspris. Det är också okej för exempelvis whiskyklubben att ha sina provningar inom klubben, utan vinstsyfte. Och givetvis gäller langningslagarna även här, alla måste vara tillräckligt gamla!

Att ge bort alkohol i present

En flaska vin är en mycket vanlig present att ge bort när man är bjuden på kalas. Det är helt okej att ge bort en flaska vin, sprit eller en begränsad mängd öl, så länge mottagaren har åldern inne och det är en ren gåva utan några som helst motkrav (uttalade eller icke uttalade). ”Grattis på födelsedagen” är alltså helt okej. ”Grattis på födelsedagen, i morgon klipper du min gräsmatta” är inte okej.

Det är något i vårt nordiska sinnelag som tänker ”ooohhh, gratis sprit” och man blir glad över en sådan present. Samtidigt så är det många som inte dricker alkohol, och därför kan ta illa upp för en sådan present. Ett tips kan då vara att göra en presentkorg bestående av exempelvis en flaska rött franskt vin, och några utvalda franska ostar och marmelader. En flaska Champagne tillsammans med en fruktkorg kan vara ett annat exempel. Att skicka en present bestående av mer än bara en flaska rakt upp och ner gör att du avdramatiserar själva flaskan, om det skulle vara så att mottagaren inte nyttjar alkohol. Samtidigt visar det att du tänkt till och planerat, i stället för att bara ha sprungit förbi Systembolaget på vägen till festen.

Sälja alkohol på auktion

Om du har en väldigt fin flaska vin, whisky eller liknande som du vill sälja, hur gör man då? Den kanske har ett värde på 10.000 kr, medan inköpspriset bara var 1.000 kr när du en gång i tiden köpte den. Skulle du sälja spriten på festen enligt ovan så spricker det på punkt ett, du får inte ha ett vinstintresse.

Systembolaget har faktiskt en auktionsverksamhet (i samarbete med Bukowskis) dit du kan lämna in dina sällsynta flaskor. På så sätt kan du sälja flaskorna med vinst, helt lagligt. Läs mer på Systembolagets hemsida om dryckesauktioner.