Spritakademien lanserar Guldnubben på Systembolaget

Guldnubben från Svenska Spritakademien

Med sprit från från Kyrkeby i Småland har Spritakademien blandat till en unik limiterad svensk premiumsnaps. Snapsen vid namnet Guldnubben är smaksatt med kummin, dill och fänkål, citronzest, saffran och några skvättar svensk whisky.

Spritakademiens preses Steffo Törnquist säger:

Jag är visserligen jävig, men det här kan vara den godaste snapsen som någonsin blandats! Det är dessutom en helt unik snaps som aldrig kommer att blandas igen och kommer därför säkert att locka både samlare och snapsnjutare. Eller testa den till en cigarr efter maten, magiskt gott!

Fredrik Eriksson, prisbelönt krögare och ledamot av Spritakademien föjer upp:

Guldnubben är en modern akvavit som är fantastisk till det klassiska smörgåsbordet, men som också är urgod till många av de nya smakerna vi lärt oss att uppskatta.

Snapsen släpps på Systembolaget i 300 halvlitersflaskor, i exklusiv box, med etikett designad av Ernst Billgren, och med en 32-sidig informativ folder, som bland annat innehåller nyskriven snapsvisa av Spritakademiens ledamot Wille Craaford.

Namnet Guldnubben är också namnet på Spritakademiens förnämsta utmärkelse. Varje år blir den utdelad till personer eller företag som gjort betydande insatser för den svenska spritkulturen.

Kyrkeby bränneri är Sveriges enda kvarvarande potatisbränneri, som drivs musealt av den lokala hembygdsföreningen. Ingen utrustning är yngre än 100 år. Det mesta i destilleriet är från mitten av 1800-talet och vissa delar ända från från 1700-talet. Bränneriet är endast igång någon vecka per år, i övrigt fungerar det som det museum det också är.